Follow me to #Cappadocia🎈

e9c15997-8bca-4c23-969a-10e7e825a9dd
Oh, Cappadocia…
Este (aproape) imposibil să nu fi văzut măcar o dată vreo fotografie de acolo, cu celebrele baloane colorate, care zboară deasupra unui oraș magic, desprins parcă dintr-un basm de-a lui Andersen. Totul pare magic și ireal de frumos și odată ce începi să cauți mai multe informații despre această locație, ei bine, cu atât îți dorești mai mult să ajungi pe acest tărâm parcă din altă lume. Been there, done that. Cred că de 3 ani tot plănuiam să ajung aici, însă parcă nu găseam momentul potrivit, sau mai bine zis o ofertă avantajoasă, pentru că, la modul cel mai serios, Cappadocia este o destinație destul de scumpă (raportat la ceea ce are de oferit). Despre oferta pentru care am optat vă voi scrie pe larg într-un articol viitor, căci sunt informații extrem de utile (și multe, într-adevăr), bune de ținut minte dacă ajungeți aici.

9efef98f-896a-4d62-9d08-49b19969b572

Pentru început, denumirea de Cappadocia se referă la o regiunea istorică din Turcia, care cuprinde mai multe zone, atât arii urbane, cât și rurale. Ceea ce nu afli la o simplă căutare pe Google este faptul că celebrele baloane nu zboară din Cappadocia, ci dintr-un sătuc mai mic, numit Göreme. Acestă denumire înseamnă „nu ne puteți vedea”, întrucât acest loc este format din blocuri/formațiuni de piatră („fairy chimneys”), formate de natură, care au fost locuite de creștinii care se ascundeau pentru a nu fi persecutați (aspect ce a durat până în 313 – Edictul de la Milano – ce garanta toleranța creștinismului). Aceste formațiuni de piatră reprezentau ascunzători perfecte, alături de orașele subterane.
Göreme este un orășel micuț, însă popular datorită formațiunilor de piatră și, bineînțeles, baloanelor cu aer cald care zboară în fiecare dimineață, anunțând o nouă zi. Principala ocupație a locuitorilor este turismul, iar tocmai de aceea prețurile sunt destul de ridicate și nu reflectă calitatea produselor sau a serviciilor la care apelezi, ci este în funcție de cum te percepe vânzătorul. Totodată, mai există și restaurante & magazine unde prețul este afișat și primești chiar și bon – destul de rar, dar se întâmplă.

Baloanele cu aer cald

Principala atracție din Göreme o reprezintă faimoasele baloane cu aer cald. Teoretic ele încep a zbura doar dimineața, începând cu ora 6, înainte de răsărit. Condițiile meteo influențează foarte mult zborul cu balonul și, indiferent de anotimp, trebuie să luați în calcul o posibilă anulare a zborului. Eu am trecut prin asta, aveam programat zborul pentru o dimineață, la 5:30 eram la sediul agenției de baloane, însă pentru că era vânt prea puternic și mult prea mulți nori, cu șanse de ploaie, zborul a fost anulat. Am avut noroc însă, căci am putut zbura următoarea zi.
Prețul pentru zborul cu balonul variază. Dacă acum câțiva ani acesta începea de la 50€, în prezent acesta poate fi de 4 sau de 5 ori mai mare. Și ca să vă faceți o idee, eu am plătit 180€/ persoană. Din punctul meu de vedere, acest preț este destul de piperat și cumva nejustificat. Da, experiența în sine este deosebită, unică și chiar merită, iar acest zbor este reprezentativ pentru această zonă. Deși vă spuneam de prețul ridicat, cred că mergi degeaba în Cappadocia (Göreme) dacă nu optezi și pentru balon, întrucât aici este tot farmecul. Dacă rezervați din timp zborul s-ar putea să prindeți chiar puțin mai ieftin.
Priveliștea de sus este sublimă, de nedescris în cuvinte! Zborul durează aproximativ o oră, prinzi și răsăritul, iar atmosfera este una extrem de plăcută și relaxantă. Cred că este cel mai fotografiabil moment pe care l-am trăit până acum! La aterizare este și un fel de tradiție – de a servi șampanie și de a primi diplome, medalii sau fotografii din balon (acestea depind în funcție de ce oferă agenția de baloane).

Cazare – Vista Cave Hotel

În ceea ce privește cazarea, cred că am avut cel mai mare noroc. Spun asta pentru că am găsit un hotel deosebit, cu un aspect vintage, dar totodată modern, cu o priveliște de neuitat, gazde extrem de amabile, mâncare foarte gustoasă și, extrem de important, conexiune excelentă la internet – ceea ce găsiți foarte rar în acea zonă (chiar Turcia în general). Vista Cave Hotel ne-a fost cămin timp de 3 zile și vă spun sincer că ne-am simțit ca acasă. Hotelul fiind cumva în rocă, îmi era o oarecare teamă că va fi frig sau că instant condițiile nu vor fi chiar ok. Însă nu a fost deloc așa. Camerele aveau încălzire și pe lângă atmosfera primitoare, exista o căldură extrem de plăcută.
Camera în care am stat avea un balcon cu o priveliște memorabilă, de unde se vedea tot orașul, inclusiv baloanele care zburau. Mi-a plăcut foarte mult că era curățenie, liniște și faptul că era mereu cineva amabil care să te îndrume. Chiar am discutat cu managera hotelului, o doamnă extrem de simpatică, care era venită din Australia și avea mereu zâmbetul pe buze, interacționând cu toți turiștii de la hotel. În plus, cunoștea la perfecție limba engleză, avâd și accent specific – încă o dată, un aspect esențial.

b5e3a474-6370-45dc-a320-271b40f1c8f0PSX_20190409_103118e70e7c5c-ef28-4807-8360-9bcf93dcb1c7c62566db-290a-44a7-b661-419e753a05e0f420b1ce-eabf-47ce-a7c8-e29d6e9f6724

Micul dejun era inclus în prețul unei nopți de cazare, iar acesta a fost cel mai bun dintre toate felurile de mâncare încercate în această excursie din Cappadocia (Göreme). Spun asta pentru că aveau niște clătite cu ciocolată (Nutella) și scorțișoară, cărora le-am alăturat căpșuni, iar gustul era desăvârșit! Bineînțeles, erau și alte aperitive, însă știți că sunt dependentă de dulciuri. Întâmplarea a făcut ca la micul dejun, servit pe terasa hotelului, să privim baloane care zburau, întrucât mai erau piloți care exersau.
Totodată, acest hotel mai are și o terasă panoramică minunată, unde am realizat aceste fotografii superbe! Locul este special amenajat pentru fotografii și momente de neuitat:

5b69c224-948d-4680-ab61-2918096d972aebf1422a-7db0-43ca-b8f6-52f63eb6d66bd6f27ea6-2097-4b19-910e-ea7e2c35dc9a

Vista Cave Hotel se află la aproximativ 5 minute de centru, respectiv 7 minute de stația de autobuz & taxi. Există o diversitate de resturante prin zonă, cu prețuri pentru toate buzunarele, iar mâncarea este mult mai ok decât cea din Istanbul. Dacă plănuiți să vizitați în Göreme, vă sfătuiesc din inimă să mergeți la acest hotel, întrucât nu veți avea experiențe neplăcute! După cum am spus, consider că am avut noroc pentru că l-am descoperit. În plus, pe TripAdvisor a fost nominalizat câștigător la categoria Travelers’ Choice 2019, având rating-ul maxim de 5 stele. Totodată, se află și în topul 25 Bed & Breakfast Hotels, din Turcia, realizat tot de Trip Advisor.

Atracții turistice

Pe lângă fantasticele baloane, mai puteți opta pentru turul de echitație, plimbările cu ATV-ul sau chiar pentru tururi culturale cu diverse activități. Eu am vizitat Parcul Național din Göreme, unde erau ascunzișurile creștinilor, dar mai ales Bisericile – care sunt impresionante și conferă un sentiment de apartenență. Totodată, mai puteți vizita Pigeon Valley și Love Valley. În oraș există diverse restaurante, magazine de suveniruri, de covoare și haine tradiționale.
Într-un articol viitor revin cu întreaga impresie despre Cappadocia, întrucât eu am optat pentru un sejur de 7 zile. Acolo vă voi scrie mai detaliat ceea ce am făcut, dar mai ales prețurile. Dacă mă urmăriți și pe Instagram veți descoperi acolo mai multe fotografii & experiențe detaliate. Stay tuned 🙂
XoXo, Ale
Comment, Subscribe, Like& Share, Follow me on instagram : @voxofvanity
Thank you so much!

 

 

16 gânduri despre “Follow me to #Cappadocia🎈

  1. De pozele cu baloanele cu aer cald sunt si eu fascinata si categoric m-as duce acolo pentru a face asta! :)) Ah, da! Si pentru a ma plimba cu balonul! Am vrut sa ma plimb in Olanda, insa mandrului ii era teama de inaltime.

  2. Vazusem poze pe Instagramul tau si acum am citit de experienta avuta. Cred ca am auzit vag de aceasta destinatie. Pacat ca este atat de scumpa si 175euro pe un zbor cu balonul mi se pare exagerat chiar si pentru 2 persoane, sa nu mai zic de o persoana asa cum ai mentionat.
    Ma bucur ca te-ai distrat si ai reusit sa faci niste poze absolut superbe

Lasă un răspuns