Follow me to #Cappadocia­čÄł

e9c15997-8bca-4c23-969a-10e7e825a9dd
Oh, Cappadocia…
Este (aproape) imposibil s─â nu fi v─âzut m─âcar o dat─â vreo fotografie de acolo, cu celebrele baloane colorate, care zboar─â deasupra unui ora╚Ö magic, desprins parc─â dintr-un basm de-a lui Andersen. Totul pare magic ╚Öi ireal de frumos ╚Öi odat─â ce ├«ncepi s─â cau╚Ťi mai multe informa╚Ťii despre aceast─â loca╚Ťie, ei bine, cu at├ót ├«╚Ťi dore╚Öti mai mult s─â ajungi pe acest t─âr├óm parc─â din alt─â lume. Been there, done that. Cred c─â de 3 ani tot pl─ânuiam s─â ajung aici, ├«ns─â parc─â nu g─âseam momentul potrivit, sau mai bine zis o ofert─â avantajoas─â, pentru c─â, la modul cel mai serios, Cappadocia este o destina╚Ťie destul de scump─â (raportat la ceea ce are de oferit). Despre oferta pentru care am optat v─â voi scrie pe larg ├«ntr-un articol viitor, c─âci sunt informa╚Ťii extrem de utile (╚Öi multe, ├«ntr-adev─âr), bune de ╚Ťinut minte dac─â ajunge╚Ťi aici.

9efef98f-896a-4d62-9d08-49b19969b572

Pentru ├«nceput, denumirea de Cappadocia se refer─â la o regiunea istoric─â din Turcia, care cuprinde mai multe zone, at├ót arii urbane, c├ót ╚Öi rurale. Ceea ce nu afli la o simpl─â c─âutare pe Google este faptul c─â celebrele baloane nu zboar─â din Cappadocia, ci dintr-un s─âtuc mai mic, numit G├Âreme. Acest─â denumire ├«nseamn─â ÔÇ×nu ne pute╚Ťi vedeaÔÇŁ, ├«ntruc├ót acest loc este format din blocuri/forma╚Ťiuni de piatr─â (ÔÇ×fairy chimneysÔÇŁ), formate de natur─â, care au fost locuite de cre╚Ötinii care se ascundeau pentru a nu fi persecuta╚Ťi (aspect ce a durat p├ón─â ├«n 313 – Edictul de la Milano – ce garanta toleran╚Ťa cre╚Ötinismului). Aceste forma╚Ťiuni de piatr─â reprezentau ascunz─âtori perfecte, al─âturi de ora╚Öele subterane.
G├Âreme este un or─â╚Öel micu╚Ť, ├«ns─â popular datorit─â forma╚Ťiunilor de piatr─â ╚Öi, bine├«n╚Ťeles, baloanelor cu aer cald care zboar─â ├«n fiecare diminea╚Ť─â, anun╚Ť├ónd o nou─â zi. Principala ocupa╚Ťie a locuitorilor este turismul, iar tocmai de aceea pre╚Ťurile sunt destul de ridicate ╚Öi nu reflect─â calitatea produselor sau a serviciilor la care apelezi, ci este ├«n func╚Ťie de cum te percepe v├ónz─âtorul. Totodat─â, mai exist─â ╚Öi restaurante & magazine unde pre╚Ťul este afi╚Öat ╚Öi prime╚Öti chiar ╚Öi bon – destul de rar, dar se ├«nt├ómpl─â.

Baloanele cu aer cald

Principala atrac╚Ťie din G├Âreme o reprezint─â faimoasele baloane cu aer cald. Teoretic ele ├«ncep a zbura doar diminea╚Ťa, ├«ncep├ónd cu ora 6, ├«nainte de r─âs─ârit. Condi╚Ťiile meteo influen╚Ťeaz─â foarte mult zborul cu balonul ╚Öi, indiferent de anotimp, trebuie s─â lua╚Ťi ├«n calcul o posibil─â anulare a zborului. Eu am trecut prin asta, aveam programat zborul pentru o diminea╚Ť─â, la 5:30 eram la sediul agen╚Ťiei de baloane, ├«ns─â pentru c─â era v├ónt prea puternic ╚Öi mult prea mul╚Ťi nori, cu ╚Öanse de ploaie, zborul a fost anulat. Am avut noroc ├«ns─â, c─âci am putut zbura urm─âtoarea zi.
Pre╚Ťul pentru zborul cu balonul variaz─â. Dac─â acum c├ó╚Ťiva ani acesta ├«ncepea de la 50ÔéČ, ├«n prezent acesta poate fi de 4 sau de 5 ori mai mare. ╚śi ca s─â v─â face╚Ťi o idee, eu am pl─âtit 175ÔéČ/ persoan─â. Din punctul meu de vedere, acest pre╚Ť este destul de piperat ╚Öi cumva nejustificat. Da, experien╚Ťa ├«n sine este deosebit─â, unic─â ╚Öi chiar merit─â, iar acest zbor este reprezentativ pentru aceast─â zon─â. De╚Öi v─â spuneam de pre╚Ťul ridicat, cred c─â mergi degeaba ├«n Cappadocia (G├Âreme) dac─â nu optezi ╚Öi pentru balon, ├«ntruc├ót aici este tot farmecul. Dac─â rezerva╚Ťi din timp zborul s-ar putea s─â prinde╚Ťi chiar pu╚Ťin mai ieftin.
Priveli╚Ötea de sus este sublim─â, de nedescris ├«n cuvinte! Zborul dureaz─â aproximativ o or─â, prinzi ╚Öi r─âs─âritul, iar atmosfera este una extrem de pl─âcut─â ╚Öi relaxant─â. Cred c─â este cel mai fotografiabil moment pe care l-am tr─âit p├ón─â acum! La aterizare este ╚Öi un fel de tradi╚Ťie – de a servi ╚Öampanie ╚Öi de a primi diplome, medalii sau fotografii din balon (acestea depind ├«n func╚Ťie de ce ofer─â agen╚Ťia de baloane).

Cazare – Vista Cave Hotel

├Än ceea ce prive╚Öte cazarea, cred c─â am avut cel mai mare noroc. Spun asta pentru c─â am g─âsit un hotel deosebit, cu un aspect vintage, dar totodat─â modern, cu o priveli╚Öte de neuitat, gazde extrem de amabile, m├óncare foarte gustoas─â ╚Öi, extrem de important, conexiune excelent─â la internet – ceea ce g─âsi╚Ťi foarte rar ├«n acea zon─â (chiar Turcia ├«n general). Vista Cave Hotel ne-a fost c─âmin timp de 3 zile ╚Öi v─â spun sincer c─â ne-am sim╚Ťit ca acas─â. Hotelul fiind cumva ├«n roc─â, ├«mi era o oarecare team─â c─â va fi frig sau c─â instant condi╚Ťiile nu vor fi chiar ok. ├Äns─â nu a fost deloc a╚Öa. Camerele aveau ├«nc─âlzire ╚Öi pe l├óng─â atmosfera primitoare, exista o c─âldur─â extrem de pl─âcut─â.
Camera ├«n care am stat avea un balcon cu o priveli╚Öte memorabil─â, de unde se vedea tot ora╚Öul, inclusiv baloanele care zburau. Mi-a pl─âcut foarte mult c─â era cur─â╚Ťenie, lini╚Öte ╚Öi faptul c─â era mereu cineva amabil care s─â te ├«ndrume. Chiar am discutat cu managera hotelului, o doamn─â extrem de simpatic─â, care era venit─â din Australia ╚Öi avea mereu z├ómbetul pe buze, interac╚Ťion├ónd cu to╚Ťi turi╚Ötii de la hotel. ├Än plus, cuno╚Ötea la perfec╚Ťie limba englez─â, av├ód ╚Öi accent specific – ├«nc─â o dat─â, un aspect esen╚Ťial.

b5e3a474-6370-45dc-a320-271b40f1c8f0PSX_20190409_103118e70e7c5c-ef28-4807-8360-9bcf93dcb1c7c62566db-290a-44a7-b661-419e753a05e0f420b1ce-eabf-47ce-a7c8-e29d6e9f6724

Micul dejun era inclus ├«n pre╚Ťul unei nop╚Ťi de cazare, iar acesta a fost cel mai bun dintre toate felurile de m├óncare ├«ncercate ├«n aceast─â excursie din Cappadocia (G├Âreme). Spun asta pentru c─â aveau ni╚Öte cl─âtite cu ciocolat─â (Nutella) ╚Öi scor╚Ťi╚Öoar─â, c─ârora le-am al─âturat c─âp╚Öuni, iar gustul era des─âv├ór╚Öit! Bine├«n╚Ťeles, erau ╚Öi alte aperitive, ├«ns─â ╚Öti╚Ťi c─â sunt dependent─â de dulciuri. ├Änt├ómplarea a f─âcut ca la micul dejun, servit pe terasa hotelului, s─â privim baloane care zburau, ├«ntruc├ót mai erau pilo╚Ťi care exersau.
Totodată, acest hotel mai are și o terasă panoramică minunată, unde am realizat aceste fotografii superbe! Locul este special amenajat pentru fotografii și momente de neuitat:

5b69c224-948d-4680-ab61-2918096d972aebf1422a-7db0-43ca-b8f6-52f63eb6d66bd6f27ea6-2097-4b19-910e-ea7e2c35dc9a

Vista Cave Hotel se afl─â la aproximativ 5 minute de centru, respectiv 7 minute de sta╚Ťia de autobuz & taxi. Exist─â o diversitate de resturante prin zon─â, cu pre╚Ťuri pentru toate buzunarele, iar m├óncarea este mult mai ok dec├ót cea din Istanbul. Dac─â pl─ânui╚Ťi s─â vizita╚Ťi ├«n G├Âreme, v─â sf─âtuiesc din inim─â s─â merge╚Ťi la acest hotel, ├«ntruc├ót nu ve╚Ťi avea experien╚Ťe nepl─âcute! Dup─â cum am spus, consider c─â am avut noroc pentru c─â l-am descoperit. ├Än plus, pe TripAdvisor a fost nominalizat c├ó╚Ötig─âtor la categoria Travelers’ Choice 2019, av├ónd rating-ul maxim de 5 stele. Totodat─â, se afl─â ╚Öi ├«n topul 25 Bed & Breakfast Hotels, din Turcia, realizat tot de Trip Advisor.

Atrac╚Ťii turistice

Pe l├óng─â fantasticele baloane, mai pute╚Ťi opta pentru turul de echita╚Ťie, plimb─ârile cu ATV-ul sau chiar pentru tururi culturale cu diverse activit─â╚Ťi. Eu am vizitat Parcul Na╚Ťional din G├Âreme, unde erau ascunzi╚Öurile cre╚Ötinilor, dar mai ales Bisericile – care sunt impresionante ╚Öi confer─â un sentiment de apartenen╚Ť─â. Totodat─â, mai pute╚Ťi vizita Pigeon Valley ╚Öi Love Valley. ├Än ora╚Ö exist─â diverse restaurante, magazine de suveniruri, de covoare ╚Öi haine tradi╚Ťionale.
├Äntr-un articol viitor revin cu ├«ntreaga impresie despre Cappadocia, ├«ntruc├ót eu am optat pentru un sejur de 7 zile. Acolo v─â voi scrie mai detaliat ceea ce am f─âcut, dar mai ales pre╚Ťurile. Dac─â m─â urm─âri╚Ťi ╚Öi pe Instagram ve╚Ťi descoperi acolo mai multe fotografii & experien╚Ťe detaliate. Stay tuned ­čÖé
XoXo, Ale
Comment, Subscribe, Like& Share, Follow me on instagram : @voxofvanity
Thank you so much!

 

 

16 g├ónduri despre “Follow me to #Cappadocia­čÄł

  1. Vazusem poze pe Instagramul tau si acum am citit de experienta avuta. Cred ca am auzit vag de aceasta destinatie. Pacat ca este atat de scumpa si 175euro pe un zbor cu balonul mi se pare exagerat chiar si pentru 2 persoane, sa nu mai zic de o persoana asa cum ai mentionat.
    Ma bucur ca te-ai distrat si ai reusit sa faci niste poze absolut superbe

    Apreciaz─â

Leave a reply

Completeaz─â mai jos detaliile tale sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul t─âu Google. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.