Bloggers Read: Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului

Mereu am fost pasionată de istorie, de știința, sau mai bine spus analiza pe care o propune, precum și problematicile ce se învârt în jurul ființei umane, încercând să răspundă întrebărilor existențiale. De fiecare dată când am căutat un răspuns din sfera antropologică, am apelat la istorie. Asta pentru că trecutul reflectă sau anticipează acțiuni viitoare, sau după cum spunea Caragiale, „istoria se repetă”, deci acolo găsim adevăratele răspunsuri.
Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului este o carte pentru toți. În ciuda informațiilor complexe pe care le prezintă, precum și a conexiunilor cu diverse realizări, invenții, perioade, curente, teoreticieni sau diverse personaje emblematice ale lumii, modul de prezentare a lor este unul extrem de simplu și inteligibil. Iar asta nu face ca textul să fie banal, contrar primelor mele impresii.
Am aflat despre această carte prin intermediul unui curs universitar, care propunea studiul societății. Ei bine, știm în mare ce a fost până acum, însă în ce direcție ne îndreptăm? În ce direcție ne duce evoluția tehnologiei? Va ajunge aceasta să ne controleze? Cum va arăta lumea în care trăim în 2050? Dar în 2100? Ei bine, cu aceste întrebări am pornit anevoiosul itinerariu al lecturii și surprinzător, această carte îți oferă informațiile necesare de a înțelege unde ne aflăm acum și spre ce ne îndreptăm. Astfel, pentru mine a avut o funcție de orientare.
Cartea este foarte bine structurată, cumva într-o ordine cronologică. Astfel că sunt trei părți, fiecare dintre ele având la bază ființa umană în diverse ipostaze: cucerirea lumii (începuturile omenirii), conferirea de sens lumii, iar a treia parte – homo sapiens pierde controlul. Așadar, întreaga lucrare se învârte în jurul conceptului homo sapiens. Pe tot parcursul lecturii se consolidează ideea că homo sapiens accede să devină homo deus. Asta pentru că a cucerit tot ceea ce a cucerit, a învățat să trăiască și fără ajutorul Divinității, a devenit autodidact și propriul său adjuvant. Este interesant cum autorul realizează o paralelă între trecut și prezent, întrucât începi să conștientizezi cât de mult a evoluat specia umană.
Esența lucrării constă în atingerea idealului suprem, și anume  transformarea în Homo Deus. Dacă la început oamenii se temeau de războaie, de molime, de foamete, acum se tem de moarte. Dacă înainte foloseam anumite medicamente sau intervenții de orice natură cu un scop de salvare, acum acestea sunt folosite pentru upgradare. Homo sapiens dorește să evolueze continuu, să găsească fericirea și, cel mai important, să învingă moartea. Astfel că, Harari ne vorbește despre diverse proiecte și tehnologii inovatoare care sunt centrate pe îmbunătățirea corpului uman și de a-l conserva în așa fel încât să putem trăi chiar și 500 de ani.

Pe măsură ce parcurgi această carte, cu greu te mai desprinzi de ea. Asta pentru că înțelegi fiecare pasaj și conștientizezi realitatea. Totodată, realizezi că predicțiile despre viitor, care sunt  îngrijorătoare, sunt foarte aproape de a se întâmpla. Pe lângă inteligența artificială pe care deja o cunoaștem, vorbim despre dispozitive menite să controleze oamenii, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic. Tot la acest capitol ai senzația că citești SF, însă motivul din spatele acestui crez este frica. Lumi virtuale, boți, oameni supradezvoltați, biotehnologii, manipularea funcțiilor cerebrale, algoritmi – acestea sunt câteva dintre predicțiile viitorului, iar la câteva dintre ele asistăm deja.

Homo Deus merită citită și recitită. Îți deschide ochii către adevăr, făcându-te să conștientizezi în ce direcție ne îndreptăm. Este o lectură cu informații actuale, care puse în legătură te vor ajuta să înțelegi mai bine contextul social în care ne aflăm. Dacă vă interesează, o puteți comanda de AICI și beneficiați de transport gratuit.

 

Today changes with you! 
XoXo, Ale
Comment, Subscribe, Like& Share, Follow me on instagram : @voxofvanity
Thank you so much!

12 gânduri despre “Bloggers Read: Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului

  1. Și mie îmi plac astfel de cărți, trebuie doar să am o anumită stare pentru ele. Adaug la lista mea de citit.
    mulțumesc pentru recomandare!

  2. Am ajuns cu cititul la jumatatea cartii si imi place cum ne prezinta autorul, suntem superficiali dar si profunzi, cerebrali dar si putin alienati, vrem si nu prea, avem si ne plictisim usor, alergam dupa fericire si o ratam de cele mai multe ori.

Lasă un răspuns