Christmas in Copenhagen – Denmark, 2017

Mă așezasem în fața laptop-ului, deschisesem fereastra pentru a scrie un nou articol pe blog, dar m-am oprit. Și asta nu pentru că aș fi avut un blocaj creativ, ci din contra, aveam multe idei care îmi invadau mintea și nu știam cu ce să încep mai întâi. Articolul de astăzi nu este un review, nici o sugestie legată de ultimele trenduri în materie de Fashion și nici o prezentare a unui eveniment exclusivist sau recenzia ultimei lecturi. Nu. Este un articol chiar personal, scris cu răbdare și emoții.
În ultima perioadă mă simțeam ciudat, de parcă nu îmi găseam locul și nimic din ceea ce făceam nu părea a fi satisfăcător pe deplin. Deși nu se întâmplase nimic special (în sensul negativ), începeam să simt cum un fel de depresie mă acaparează. Cu toate că intrasem în spiritul Crăciunului și decorasem apartamentul cu tot felul de chestii drăguțe, aveam frecvent momente când simțeam că o parte din mine lipsește. Același lucru s-a întâmplat și cu blogul, căci și aici am fost destul de absentă.
Deși am în vene spiritul tradiționalist, am decis ca anul acesta de Crăciun să fac o schimbare și să petrec timpul altfel, chiar dacă asta a implicat să fiu departe de familie. Iar ai mei au înțeles asta. Așa că, după cum probabil ați văzut deja, am ales să petrec o mare parte din perioada festivă în Copenhaga, Danemarca. Prinsesem mult drag de acest oraș mai ales după ce am citit cartea Hygge (review AICI), și astfel am vrut să mă conving de faptul că danezii sunt cei mai fericiți oameni. Oare așa să fi fost?

Am sperat ca vremea să fie ok, atât la plecare cât și la întoarcere și chiar m-am bucurat că nu am avut probleme legate de aspect. Durata zborului București – Copenhaga este de aproximativ 2 ore și 30 minute, timp care trece foarte repede, mai ales dacă privești norii pufoși, ca niște gheme din vată de zahăr. Nu voi descrie aici toate aspectele privind check-in-ul, controlul și alte lucruri ce țin de zbor întrucât îmi propun să filmez un clip pe această temă 🙂
Se spune că mergi să explorezi locuri noi, însă observi că te descoperi pe tine însuți/ însăți. Când am ajuns în Copenhaga era un soare timid și chiar am sperat că zilele viitoare va fi și puțin mai cald. Nu a fost tocmai așa, am avut parte de ploi zilnice (aproape), inițial m-a cam demoralizat acest aspect, însă am reușit să ies din propria zonă de confort și să nu mai consider vremea drept un impediment ce stă în calea curiozității și a stării mele de bine.
Danezii sunt foarte deschiși, activi și cu toate că plătesc cele mai mari taxe sunt fericiți. De ce? Pentru că ei nu pun așa mult accent pe diverse lucruri materiale, fac multă mișcare (mai mereu îi poți vedea pe bicicletă) și trăiesc unul pentru celălalt. Am observat că unul dintre cele mai importante lucruri este conceptul de togetherness, care presupune să fii (activ, implicat) într-o comunitate și să îți pese de cei din jur. Bicicletele lor nu sunt legate sau securizate prin cifru și pe oriunde te-ai afla ai un sentiment de încredere și siguranță.
A fost un Crăciun diferit căci am mers la un eveniment de Free Food Sharing, am luat câteva legume & fructe, iar mai apoi am gătit câteva feluri de mâncare pentru câțiva oameni nevoiași. Astfel am simțit că bucuria personală derivă din cea comună, din zâmbetul altei persoane și din simplul fapt că ești alături de cineva, simți că ești prețuit, apreciat și contezi. Același sentiment l-am avut și când am vizitat Christiania, o comunitate aproape independentă din capitala daneză, ca un fel de mini-sătuc, unde oamenii trăiau ca într-o familie tradițională. Erau zeci de case în stil rustic, arătând foarte cosy, demonstrând că bunăstarea și frumosul își au esența în simplitate.
Copenhaga este îmbrățișată de apă, vezi oriunde bărcuțe sau vapoare și are locuri & peisaje care te lasă fără cuvinte. Am vizitat Grădina Botanică, Tivoli Gardens, Mica Sirenă & Fortăreața Kastellet, Frederik’s Church, piața Amalienborg, celebrul Nyhavn, Opera, Universitatea din Copenhaga, Palatul Christiansborg. Cred că cel mai mult mi-a plăcut la Tivoli Gardens, e similar cu faimosul Disneyland, iar mie mi s-a părut un loc de poveste în care te simți ca un copil, indiferent de vârstă.
De ce merită să vizitezi Copenhaga? Răspunsul clișeic ar fi: pentru obiectivele sale turistice. Dar nu. Trebuie să vizitezi acest oraș pentru sentimentul pe care ți-l transmite, pentru a te convinge că o zi mohorâtă cu ceață & ploaie chiar este o zi perfectă de a prinde un apus de vis în Nyhavn. Să realizezi că nișe haine de brand nici nu se compară cu o ținută confortabilă, casual, la o plimbare prin centrul orașului. Să savurezi o delicatesă a La Glace, alături de o cană de GlöggAici am realizat că simplitatea, nu opulența, e de fapt fericire. Totodată, pentru mine este orașul care mi-a deschis apetitul pentru aventură, lucruri noi și mai ales dorința de a călători cât mai mult posibil.
Mai multe fotografii găsiți pe contul meu de instagram AICI 🙂
Today changes with you! 
XoXo, Ale
Comment, Subscribe, Like& Share, Follow me on instagram : @voxofvanity
Thank you so much!

28 de gânduri despre “Christmas in Copenhagen – Denmark, 2017

  1. Vai, ce de poze minunate!! Mă bucur că ai reușit să descoperi Danemarca, mai ales în această perioadă festivă a anului. Pozele sunt așa faine! 😘 😘

  2. Aveam nevoie sa citesc articolul tau. A venit la momentul potrivit. Luna aceasta am citit si eu hygge, chiar m-a pus pe ganduri cartea

  3. Ce frumos ai scris, Alex! Parca te-ai maturizat dintr-o data…sau poate e doar un sentiment de-al meu. Si eu simt uneori ca nu imi gasesc locul si in acelasi timp, as vrea sa imi gasesc un echilibru in toate, sa fiu mai fericita, mai multumita si mai recunoscatoare…noi, romanii, ne plangem prea des de mila si iesim mai greu din zona de confort. Any ideas for me? 🙂

  4. Ma bucur sa vad ca ai avut parte de un Craciun frumos si diferit. Am fost si eu plecata de Craciun in cativa ani, dar nu am indraznit sa plec din tara de Craciun pentru ca m-am gandit ca nu voi simti spiritul craciunului. Mi-as dori sa ajung la Viena la un targ de Craciun. Alte planuri cu acoazia acestei sarbatori nu am

Lasă un răspuns