Coco Chanel – Edmonde Charles-Roux #BloggersRead

Little Black Dress, parfumul No. 5 sau pantalonii de costum. Coco Chanel este un adevărat simbol al feminismului și al eleganței, fiind mereu un reper  pentru cele care doresc să se autodepășească și să schimbe traiectoria propriului destin. Deși personaitatea sa nu ar avea nevoie de prezentare, referindu-mă la viața sa efectivă, precum și istoria sa, câți știu cu adevărat povestea?
Remarcasem diverse cărți despre Coco Chanel, fiecare dintre ele prezentând contribuția pe care a adus-o în lumea modei curajoasa franțuzoaică, însă căutam ceva mai profund, mai exact să aflu care a fost nucleul generator al determinării ei. Așa am descoperit această lectură, pe care o voi descrie în linii mari în acest articol.

Cartea de față, scrisă de Edmonde Charles-Roux, descrie tumulutoasa existență a lui Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel, insistând asupra condiției materiale precare, tatăl său fiind vânzător, iar mama sa croitoreasă. Coco a fost nevoită să trăiască prin orfelinate, să se întrețină singură și astfel și-a descoperit înclinația spre cusut. Câțiva ani mai târziu ea îl cunoaște pe Étienne Balsan, un om de afaceri influent, căruia ulterior îi devine amantă.
Ambiția sa era evidentă încă de la o vârstă fragedă, ea încercând mereu să se poziționeze deasupra tuturor, depășindu-le prejudecățile și ignorând toate răutățile din jurul său. Era o femeie independentă, care nu își dorea obligații, dar care asculta de un singur lucru: acea voce din interior, cea a pasiunii, care îți ghidează traiectoria vieții („Câtă forță are ignoranța la cei care, prin temperament, știu să îndrăznească! Cel mai simplu mod de a înfrunta opinia publică nu constă oare în a înfrunta fără să s-o știi?). Primii pași către o carieră de succes au fost atunci când Coco a creat pălării, accesorii care au impresionat aristocrația franceză.
Unul dintre momentele memorabile ale lui Coco Chanel a fost vizita acesteia la croitorul Croix-Saint-Ouen, pe care l-a rugat să-i realizeze o pereche de pantaloni în stilul jodhpurs, însă pe care să-i poata purta și o femeie. În acel moment ea nu a realizat importanța acestui act, care ulterior a devenit un adevărat reper revoluționar atât al modei, cât și al concepției despre feminism. Însă, câțiva ani mai târziu, ea a înțeles semnificația pe care a generat-o.

Concluzie: acestă carte nu reunește caracteristicile unui roman clasic, fiind de altfel o lucrare bibliografică. Sunt prezentate diverse persoane din viața lui Coco Chanel, unele care au avut un impact asupra traiectoriei sale, iar alții care doar au făcut parte din background. Nu este o carte pentru toți, uneori poate părea dificil să ții pasul tuturor detaliilor și poți pierde foarte ușor esența firului narativ. Surprinzător, nu sunt prezentate multe momente de cotitură care să descrie ceea ce s-a aflat în spatele determinării ei, însă esența lecturii nu constă în acest lucru, ci mai degrabă în conturarea istoriei lui Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel.

„Eşecul este doar o vânătaie, nu un tatuaj.”
Cel mai curajos lucru este să gândeşti pentru tine. Cu voce tare.
„Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii întotdeauna diferit.”
„Iat-o în continuare diferită, din cauza acelui „ceva” alert pe care nu-l posedă opulentele persoane care o înconjoară, iat-o contrazicând prin simplitatea ei îndrăzneață (…).”
„În ușurința cu care știa să dea o notă de șic oricărei împletituri de fibre vegetale, nu se simțea doar că avea gust, ci se simțea mai ales o facultate ereditară: calitatea de „a face ceva din nimic”
„Era frumoasă și nu asta era chiar ceea ce conta, ci faptul că era unică. Zveltă, brunetă, debordând de viață, suplă ca nimeni altcineva și cu un farmec bizar, Gabrielle descoperise deja ceea ce avea să fie, într-o zi, secretul seducției-după-Chanel: i s-ar fi dat cu zece ani mai puțin decât avea în realitate.”
„De la orfana de la Obazine rămăsese gustul pentru ordine, oroarea de risipă, precum o lecție în veci neuitată. Suntem cumva singuri în pielea noastră? Suntem noi și mai este și tot ce au depus în timp ceilalți.”


Voi ați citit-o? Dacă nu, v-ar tenta? 🙂
Today changes with you! ❤
XoXo, Ale
Comment, Subscribe, Like& Share, Follow me on instagram : @voxofvanity
Thank you so much!

 

16 gânduri despre “Coco Chanel – Edmonde Charles-Roux #BloggersRead

  1. Nu m-ar tenta din 2 motive: nu imi plac lecturile bibliografice sau poate mai important pentru ca am vazut un documentar despre viata ei si simt ca stiu destule despre ea. Iar daca ma gandesc ca am vazut si un film despre viata ei, chiar ca nu ma mai intereseaza cartea. Pentru cineva care nu a vazut filmul sau documentarul, cred ca ar fi o lectura interesanta.

  2. Câteva citate m-au fascinat, nu altceva. Mă bucur că ai scris despre această carte și chiar mi-ai oferit o idee pentru următoarea mea alegere în materie de cărți. Îmi plac poveștile din spatele numelor mari, îmi place să descopăr simplitatea și curajul din acțiunile lor. Sunt adevărate lecții în astfel de cărți.

Lasă un răspuns