Ce urmărim atunci când cumpărăm un produs cu protecție solară? Ce reprezintă denumirea de SPF și ce utilitate are acea valoare inscripționată? Când trebuie să folosim asemenea produse și de ce?
Acestea sunt doar câteva din întrebările predominante din acest sezon, probabil și cele mai căutate. Nu sunt nici Google, nici studentă la medicină (dermatologie), însă astăzi vă voi prezenta câteva informații legate de protecția solară, aspecte acumulate prin prisma propriei experiențe. Eu am pielea extrem de sensibilă, subțire, deschisă la culoare și cu o tendință de a se arde mereu. De alunițe nici nu mai spun, am pe tot corpul și am observat că odată expuse la soare acestea își măresc volumul.
- SPF, sau Sun Protection Factor, măsoară protecția solară împotriva razelor UVB, adică de acele radiații care pot cauza arsuri, deteriorarea pielii, precum și cancerul de piele.
- La ce se referă SPF 15? Ei bine, să presupunem că pielea ta, expusă la soare, după 10 minute începe să se ardă. Dacă aplici un produs cu protecție solară (de SPF 15), vei putea sta la soare de 15 ori mai mult (adica 150 de minute), fără a-ți arde pielea.
- Pentru o mai bună protecție, specialiștii ne recomandă utilizarea unor produse cu cel puțin SPF 15, pe care să le reaplicăm la fiecare 2 ore.
Conform studiilor, reiese că:
- SPF 15 împiedică 93% din razele UVB
- SPF 30 împiedică 97% din razele UVB
- SPF 50 împiedică 98% din razele UVB
Produsele cu protecție solară trebuie alese atent în fucție de tipul tenului, în general cu cât acesta este mai deschis la culoare, cu atât necesită o protecție mai mare, deci cu SPF ridicat.
Cu siguranță și voi ați fost în situația în care, ajunși într-un supermarket sau într-o farmacie, identificând diverse produse dedicate protecției solare, nu aveți idee pe care să le cumpărați. Nu vă temeți, cu toții trecem prin asta, și tocmai de aceea sper ca acest articol să vă fie cumva util.
Eu întotdeauna mi-am achiziționat produse cu SPF 50, să fiu sigură că am bifat protecția maximă. Mereu cumpăram doar de la Nivea, întrucât erau prezente peste tot, însă mi-am spus că ar fi mai bine să încerc și de la alte firme spre a face o comparație.
Această cremă este foarte light, intră imediat în piele, arată ok, însă cred că nu mi se potrivește deloc. Cu toate că este recomandată tenului uscat, eu simt că aceasta se usucă prea brusc, lăsăndu-mi fața deshidratată, la atingere simțindu-se oarecum o textură similară cu cea a unei coli de hărtie. Inițial am crezut că acest lucru se datorează faptului că după am aplicat fondul de ten Fit Me (care are pudră încorporată), însă l-am folosit și fără, iar rezultatul era similar. La polul opus, mama mea a folosit acestă cremă și a fost foarte mulțumită, neavând parte de același rezultat. ea are tenul mixt și probabil aceasta este explicația. Deci, în opinia mea, această cremă cu protecție solară nu se potrivește prea bine persoanelor cu tenul uscat. O puteți achiziționa la prețul de aproximativ 30 de lei (+/-).
Spray-ul cu protecție solară de la Garnier m-a atras inițial datorită prețului, până în 25 de lei (la reducere în Cora). L-am ales întrucât nu conține alcool, nu lasă pielea uscată și conferă protecție ridicată. Mi-a plăcut foarte mult pentru faptul că intră repede în piele, nu rămâne uleios, însă are un finish puțin lucios care oferă un aspect foarte plăcut pielii. Acest produs este recomandat mai ales persoanelor implicate în activități sportive și este testat în condiții extreme. Este anti-transpirație dar și rezistent la apă. Mi se pare un produs foarte bun, accesibil și perfect de luat în kit-ul de vacanță. Eu l-am avut cu mine pe tot parcursul timpului cât am fost la Neversea și mi-a fost de mare ajutor. Chiar vi-l recomand și vouă 🙂
Această loțiune de față cu protecție solară (SFP 50) promite să reducă și totodată să prevină apariția petelor brune de pe piele (alunițe sau pistrui) datorită compoziției sale inovative: celule stem din fenicul de mare și complex inovator 3D PRO-ALGAE. Este special concepută spre a proteja densitatea și elasticitatea pielii, aisugură hidratarea optimă și contribuie la reducerea efectelor foto-îmbâtrânirii. De la acestă firmă, Apivita, am mai încercat un ser hidratant cu acid hialuronic și am sesizat imediat rezultate pozitive asupra tenului meu, în sensul că acesta nu mai era așa de uscat, era fin la atingere și avea un aspect luminos (nu sidefat). M-a atrans în primul rând compoziția acestei loțiuni cu protecție solară, deoarece nu conține silicon, iar 77% din ingrediente sunt naturale. Eu mereu mă confrunt cu apariția alunițelor pe față și tocmai de aceea am vrut să încerc acest produs.
Comparativ cu acea cremă de la Nivea prezentată mai sus, aceasta în ambalaj portocaliu mi-a făcut pilea mai netedă și nu am mai avut acea senzație de piele uscată. De asemenea, acest produs nu conține alcool și este rezistent la apă. În gama Apivita Suncare, apa a fost înlocuită cu o infuzie din 3 specii de ceai de munte grecesc, colectate din culturile organice din Olimp, Grecia. Această infuzie are proprietăți foto-protectoare, antioxidante și hidratante, îmbunătățind acțiunea produsului. Puteți găsi produsele din această gamă în farmaciile Sensiblu și chiar cred că merită achiziționate. Pe lângă faptul că sunt organice, efectele pozitive se observă imediat. Preț: aproximativ 110 RON – în farmaciile Sensiblu.
Acest ulei cu protecție solară (pentru corp), sub formă de spray invizibil, cu ulei din semințe de cactus Opuntia și curmale de deșert, oferă o protecție excelentă și este foarte practic de folosit. Îmi place că nu lasă urme sau vreo peliculă uleioasă și, la fel ca precedentul, este rezistent la apă. Odată pulverizat, produsul creează un fel de peliculă protectoare și invizibilă, care lasă o senzație de confort pe piele. Are o protecție ridicată, SPF 50, atât împotriva razelor UVB, cât și a celor UVA. Comparativ cu cel de la Garnier, acesta de la L`Erbolario conține alcool, însă ambele au efecte similare. Cred că acesta mi s-a părut mai rezistent și cu o textură mai fină. Prețul este de 85 de lei, însă până pe 31 iulie îl gâsiți reduc cu 30% (detalii aici).
Momentan, acestea sunt produsele cu protecție solară pe care le utilizez. Sunt curioasă pe care dintre acestea le-ați folosit sau urmează să o faceți. Sper că veți găsi cumva utile aceste informații prezentate și vă aștept opiniile sau experiențele voastre de până acum cu produse similare în secțiunea de comentarii. Nu uitați, oriunde ați pleca, fie că este vorba de o vacanță la mare, fie că mergeți la cumpărături prin oraș, nu uitați de protecția solară.
Pielea vă va mulțumi 🙂
Cred ca protectia impotriva razelor soarelui a devenit deja obisnuinta, ca spalatul pe dinti. Mai ramane sa alegem produsele potrivite care isi fac treaba cel mai bine.
Trebuie sa-mi iau, ca sa nu ma prajesc la soare )
Am si eu o gama intreaga, dar de la alt brand. Folosesc protectie solara mai mult pentru ten cu SPF50 🙂
nici soarele nu mai este ce-a fost 🙂
cand eram copii, habar nu aveam de protectie, stateam in soare cate 12 ore si nu ne ardeam, nici insolatie nu faceam! nu glumesc!
Recunosc ca nu prea folosesc asftfel de produse dar ma feresc de soare cat pot de mult. Le folosesc doar cand merg la mare!
Eu nu am folosit niciodată protecție atââât de mare, dar niciodată nu sar peste acest pas. De obicei folosesc totuși SPF 20 în prima zi de expnere la soare și apoi uleiuri sau spray-uri cu SPF 10, pentru că îmi place să mă bronzez și nici nu sunt foarte sensibilă. De acum doi ani am observat că mă înțeleg super cu produsele de protecție solară de la Gerovital și am început să le folosesc în exclusivitate, chiar i-am luat și celui mic o crema cu SPF și vreau să văd dacă se va comporta bine cu pielea lui sensibilă.
Eu am probleme cu soarele, pielea mea se inroseste groaznic si nu ies din casa fara crema de protectie si de accea am o intreaga colectie. Pare foarte tentanta cea de la L`Erbolario si sper sa o prind la reduceri. Pupicei.
Bune sfaturi. Le voi folosi cand imi voi folosi o crema pentru protectie solara.
Chiar zilele trecute am auzit la televizor ca o crema cu SPF mai mica de 50 nici nu poate fi luata in considerare, cum ca ar proteja. In special cand ne expunem la soare.
Eu de regula folosesc SPF 50+ pe ten, iar pe corp 30, atunci cand ma expun la soare.
Iar in restul anului – primavara, toamna si iarna aplic SPF30.
Nu am incercat produsele mentionate de tine, insa ma bucur ca ai grija de pielea ta! Te pup!
De cand cu accidentul de la Cernobil am mers foarte rar la mare (vreo cativa ani dupa 1986 nici nu era voie sa stai pe nisip din cauza prafului radioactiv) si tot de atunci ma protejez cat pot impotriva soarelui in exces…
Eu cu sprayurile protectoare nu ma inteleg prea bine, vreau crema, s-o simt pe piele.
Eu sunt foarte interesata de cremele de protectie pentru fata si anul acesta am folosit Photoderm de la Bioderma si o crema de la Gerovital. M-ai facut curioasa de sprayul Garnier pentru ca imi place ca este de tip spray
curand merg la mare, mersi de sfaturi 🙂
Bine ar fi ca lumea sa inteleaga ca SPF-ul trebuie purtat tot timplul anului.
in afara de un spray cu spf 20 si creama de zi cu spf 15, altceva nu pot spune ca folosesc constant. si totusi, ar trebui. si eu am pielea alba si destul de sensibila
eu, in oras, folosesc crema nuantatoare de la elmiplant, cu protectie 50. nu am incercat altele si n-am idee care-i mai buna ori ba.