George Orwell este unul dintre scriitorii mei preferati, care reuseste prin capodoperele sale sa te determine sa vezi adevarata realitate din spatele cortinei de teatru cum s-ar zice. El prezinta viata ca pe un spectacol, foloseste alegorii si satirizeaza defectele umane. Cartile sale abunda in simboluri inteligente si reliefeaza, de cele mai multe ori, haosul cosmetizat al realitatii cotidiene. „Ferma Animalelor” este genul acela de carte nemuritoare, ale carei semnificatii vor avea mereu veridicitate, indiferent de epoca sau spatiu geografic. Aceasta reprezinta o alegorie la adresa sistemului politic – si ca sa dezvalui mai mult: este vorba despre comunism-, proiectata intr-o maniera inteleapta, sub forma unei ferme de animalute care doresc infaptuirea unei noi ordini asupra lumii in care traiesc.
Incipitul descriptiv mobileaza spatiul narativ prin descrierea personajelor cheie, ce vor fi prezente pe tot parcursul firului epic. Domnul Jones este proprietarul unei ferme instarite din Anglia, cunoscuta si sub denumirea de „Conacul”. Acesta este, in viziunea animalutelor sale, principalul lor dusman si, totodata, singurul vinovat pentru traiul indecent la care ele sunt supuse. In conceptia lor, desi randamentul depus este mereu maxim, ele nu se aleg cu nimic de pe urma acestuia. Acest imbold de razvratire este instigat de catre cel mai batran animal din ferma, si anume porcul Middle White. Respectivul avusese un vis simbolic si simtea sa-l impartaseasca si semenilor lui, dat fiind si faptul ca simtea cum propriul sfarsit se apropie cu pasi repezi. Astfel, la ceas de seara, dupa ce stapanii adormisera, animalele din ferma se adunasera la o sedinta spre a polemiza visul Batranului Senior. Acest eveniment este asimilat ca inceputul procesului de razvratire, asemeni imboldului care starneste sentimentul de dominare.
Porcul Middle White ii impresioneaza pe ceilalti nu numai prin nararea visului sau, ci si prin preentarea unui cantec evocator, auzit pe furis atunci cand il cantau mama si bunica sa cu mult timp in urma. Celelalte animale au invatat imediat acest imn al libertatii si erau astfel pregatite de a instaura o noua ordine la ferma. Au pregatit in taina aceasta actiune si tot ce mai asteptau era momentul potrivit de a-l pune in practica.
Toate animalutele s-au mobilizat, iar ziua cea mare nu a intarziat sa apara. Ele l-au gonit pe domnul Jones, alaturi de sotia sa, de la propria casa si au luat in stapanire ferma. Ba chiar au pus si o pancarta care sa confirme noua ordine, aspect ce evidentia si noua denumire a conacului: „Ferma Animalelor”. Acestea au infaptuit si o serie de reguli („7 percepte”) dupa care se vor ghida si sperau la un consens si o armonie profunda. Cu toate ca eforturile depuse de ele erau mult mai mari fata de cele depuse in perioada stapanirii domnului Jones, ele nu regretau deloc aceasta schimbare.
Fiecare animalut din ferma avea un nume reprezentativ, aspect ce evidentiaza valoarea moralizatoare a satirei. Actiunea este bine inchegata, iar fiecare animal este ales cu minutiozitate spre a da viata firului narativ. Dupa instituirea noii ordini, productivitatea fermei este in ascensiune, iar totul pare sa tinda spre perfectiune. Insa minunea nu va dura mult timp, intrucat porcii vor prelua conducerea fermei si vor incerca sa-si insuseasca toate privilegiile puterii. Toata esenta acestei lecturi poate fi inteleasa prin intelegerea tranzitiei ultimei regului inscrise pe hambar, „Toate animalele sunt egale”, care in final devine:
Din punctul meu de vedere, „Ferma Animalelor” este o lectura care merita recitita oridecateori avem ocazia. De ce spun acest lucru? Pentru ca eu personal am inteles diferit cateva aspecte dupa cea de-a doua lectura. Cu siguranta ca propria experienta ne ghideaza modul de a intelege unele carti si tocmai de aceea, pentru mine, aceasta carte este nemuritoare.
Voi ati citit-o? Daca nu, va indemn sa o faceti.
George Orwell este unul dintre autorii mei preferati
Daca nu ai citit (inca), iti recomand si “1984”
Este exceptionala si reflecta perfect lumea in care traim, din pacate.
Am auzit de ea si e urmatoarea in Wishlist. Voi face chiar si o recenzie pe blog 🙂
Spre rusinea mea trebuie sa recunosc ca nu am citit-o inca desi e atat de cunoscuta. Stiu ca e si film facut dupa ea. Tin minte bine?
Cred ca da, sau cel putin asa auzisem. 🙂
O carte foarte buna!!! Imi place Orwell.
Nu am citit aceasta carte, insa o sa o caut prin librariile online. Pare interesanta, am trecut-o pe lista de must read!
Nu am citit-o, spre rușinea mea nici nu am auzit de acest scriitor. M-Ai făcut curioasa. O sa caut și eu.
Am tot auzit de ea, am mai citit recenzii si recomandari, m-ai convins sa o citesc si eu. Pare atat de actualitate.
o minunatie de carte, mi-ai amintit de ea si chiar o sa o recitesc, mi-a placut teribil de mult, nici nu e greu sa nu-ti placa!
Nu am citit cartea, dar cred ca merita citita. La fel se intampla in viata de zi cu zi, din pacate.
Ce multa lume s-a intors catre Orwell dupa alegerile din SUA :)… chiar am vazut ca acum figureaza prin topul librariilor. Si eu am cautat destul de mult 1984, pe care stiam sigur ca o am in biblioteca si am pus-o la vedere, pentru o relectura.
Extraordinara carte! Si 1984 la fel. Si din pacate ce se descrie acolo nu pare deloc fictiune.
Recunosc, n-am citit-o! Cred ca trebuie remediata problema!
am tot auzit si citit recenzii despre cartea asta, multi spun ca e de referinta! recunosc, pana acum nu m-am atins de ea, dar poate n-ar strica sa-mi mai largesc orizontul!
Am citit-o! O carte care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca nimanui!
Nu am citit cartea dar am vazut filmul si mi-a placut foarte mult.
Am aflat de carte prin intermediul desenului animat pe care l-am vazut transmis la sarbi acum …hat ani. M-a facut foarte curioasa incat m-am apucat sa caut cartea care n-a fost asa de usor de gasit in aceea perioada, dar asta nu m-a facut sa renunt. Este o carte icon care ar trebui sa fie citita de toata lumea indiferent de varsta.
Hmm un subiect interesant. Momentan am primit 2 carti insa e posibil ca sa o pun si pe asta pe lista mea pt urmatoarele carti
https://deyutza87.blogspot.ro/
Waaw. Tu ai si recitit-o si eu nici macar nu am citit-o! Am sa o caut si eu